Orice angajator are obligaţia în temeiul Legii nr. 319/2006 ca, înainte de începerea oricărei activităţi, să obţină autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă. Această obligaţie este valabilă indiferent de locul unde se desfăşoară activitatea: la sediul social, la unul dintre sediile secundare sau în afara acestor sedii.
Atenție! Legea nr. 319/ 2006 prevede amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru lipsa acestei autorizații!
Care sunt modalităţile de obţinere a acestui tip de autorizaţie?
Există două modalităţi de obţinere a autorizaţiei în funcție de forma juridică a firmei dumneavoastră:
1. Dacă sunteţi un angajator care are obligaţia să solicite înmatricularea firmei în Registrul Comerţului, de exemplu pentru societăţile comerciale (ex. SRL, SA); societăţile şi companiile naţionale; regiile autonome etc., vă veţi autoriza prin intermediul Biroului Unic din cadrul Oficiului Registrului Comerţului, în baza Legii nr. 359/2004.
Cum se obține autorizarea la Oficiul Registrul Comerțului:
La data eliberării de către Oficiul Registrului Comerţului a certificatului de înregistrare conţinând codul unic de înregistrare sau după caz: la data eliberării certificatului de înscriere de menţiuni sau înainte de începerea unei activităţi care necesită autorizare, aveţi obligaţia de a solicita autorizaţia de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă.
În acest sens veţi depune, în calitate de solicitant, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul competent cererea de înregistrare/ autorizarea funcţionării împreună cu declaraţia pe propria răspundere prin care vă asumaţi responsabilitatea că îndepliniţi condiţiile legale privind securitatea și sănătatea în muncă pentru activitățile pe care le desfășurați. După înregistrarea cererii și verificarea documentelor depuse, Oficiul Registrul Comerțului vă va emite un certificat constatator conținând autorizarea funcționării din punct de vedere al securității si sănătății în muncă.
2. Dacă nu vă număraţi printre angajatorii enumerați în paragraful 1) şi desfăşuraţi, de pildă activităţi independente, de exemplu cabinete medicale, birouri avocațiale, notariate, birouri executori judecătorești, ONG-uri etc. vă veţi autoriza prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă, în baza Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.
Cum se obţine autorizaţia prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă?
În calitate de angajator, veți depune la Inspectoratul Teritorial de Muncă pe raza căruia vă desfăşuraţi activitatea, următoarele documente:
– cererea (tip) pentru autorizarea desfăşurării activităţii din punctul de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă;
– declaraţia (tip) pe propria răspundere din care rezultă că, pentru activităţile declarate, sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
– copii de pe actele de înfiinţare; CUI/ CIF; act deținere spațiu.
Inspectoratul Teritorial de Muncă înregistrează cererea de autorizare, verifică actele depuse şi vă eliberează un certificat constatator.